♥  Grote avonturen beginnen klein  

Hoofdvervormingen…

Sinds ouders het advies krijgen om baby’s op hun rug te laten slapen neemt het aantal kinderen met een plat achterhoofd toe; één op de vijf baby’s van zeven weken hebben last van een scheef hoofdje. Tot 2013 steeg het aantal baby’s dat ter behandeling een helmpje aangemeten kreeg enorm.

Een asymmetrische afplatting van het achterhoofd wordt ook wel een plagiocefalie genoemd. Een afplatting van het hoofd ontstaat vaak door een voorkeurshouding. Dat betekent dat je baby de meeste tijd het hoofd naar een kant heeft gedraaid. De eerste drie maanden groeit het hoofd van de baby het snelst. De schedel is dan nog zacht en door te veel druk ontstaat er een afgeplat hoofdje. Dit is puur een cosmetisch proПлагиоцефалия.jpgbleem, heeft geen invloed op de gezondheid van het kindje.

De belangrijkste oorzaak van een afgeplat hoofdje is zoals al eerder besproken de voorkeurshouding. Deze kunnen wij bijna niet tegengaan omdat er wordt geadviseerd om het kindje alléén op de rug te laten slapen in verband  het het gevaar op wiegendood.

Echter is er nog een reden voor het veel voorkomen van een afgeplat hoofdje; Baby’s worden té vaak en té lang in diverse stoeltjes worden geplaatst. De bewegings- vrijheid is hierdoor minimaal en kan een vertragend en verstorend effect hebben op de ontwikkeling van de hoofd- en rompbalans en op de bewegingen van armen en benen. In stoeltjes zijn de bewegingen die een baby normaal gesproken maakt, zoals strekken of draaien, onmogelijk!

Tips voor het omgaan met hoofdvervormingen

De eerste drie maanden groeit het hoofd van de baby het snelst. De schedel is dan nog zacht. Daarom loopt je baby in deze maanden het grootste risico op een plat achterhoofdje als hij een voorkeurshouding heeft. Probeer je baby in rugligging van begin af aan met zijn hoofdje afwisselend naar links en naar rechts te leggen. Draai desnoods het bedje, zodat het licht van een andere kant komt of hang afwisselend links en rechts een aandachttrekkend voorwerp op. Bij borstvoeding ligt een baby afwisselend naar links of rechts gedraaid. Wissel bij flesvoeding ook van arm.

Een baby heeft ongeveer 4 maanden nodig om de bewegingen van zijn hoofd, de hoofdbalans, onder controle te krijgen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar stimuleer de ontwikkeling van de baby. Rugligging is zoals gezegd de meest veilige slaaphouding, Maar leg je baby als hij wakker ook eens op zijn buik.babykussen

De buikligging maakt de rug- en nekspieren sterk en bevordert de symmetrie. Laat je baby al vanvaf dag een op je borst liggen. Zo ligt hij het meest stabiel, kan hij bij zijn handjes en is er direct contact tussen baby en ouders.’ Is je kindje? ook in de box of op een kleed kunnen wakkere baby’’s onder toezicht prima op hun buik liggen zodat je de rug en nek spieren stimuleert.

Ook zijn er speciale hoofdkussentjes voor baby’s  om een het vervormen van het hoofdje te voorkomen, Deze kussens zijn getest en creëren een veilige slaap- en ligcomfort voor uw baby. Meer weten over dit kussentje? Klik hier.

 

Bronnen: www.gezondheidsnet.nl, www.inbakeren.nl

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie