♥  Grote avonturen beginnen klein  

Veilig slapen

Het liefste zou je je kindje in zijn mooiste kleertjes te slapen leggen. Want zeker bij het middagslaapje is het soms een heel gedoe om je kindje eerst om te moeten kleden. Maar – hoe onpraktisch ook – het is veel veiliger als je je ukkie in de juiste kleding naar bed toe doet.

Het eerste half jaar na de geboorte hebben baby’s nog moeite hun eigen lichaamstemperatuur te regelen. Dit betekent dat je kindje helemaal van jou afhankelijk is voor zijn lichaamswarmte. Zijn lichaamsoppervlakte is namelijk groot in verhouding tot het gewicht, waardoor er al snel warmteverlies optreedt. Dit is ook de reden dat zuigelingen de eerste twee weken na hun geboorte vaak een mutsje op moeten. Na drie maanden is de verhouding tussen het lichaamsoppervlak en het gewicht al meer in evenwicht, waardoor het kind zich beter kan wapenen tegen de kou. In die tijd neemt het onderhuids vetweefsel ook toe en reageren de bloedvaten efficiënter op de kou door te vernauwen, zodat minder warmte wordt afgegeven. Hij kan zich dus beter beschermen tegen kou, maar heeft nog steeds problemen met warmtestuwing. Te warm aankleden kan dus vervelende gevolgen hebben.

Voelen aan de voetjes
De beste kamertemperatuur voor een kinderkamer is 16  à 18 graden. In de warme zomermaanden is het moeilijk om de temperatuur constant te houden. Dit is helemaal niet erg, maar houd er wel rekening mee bij het aankleden en het toedekken van je kind. Je kunt aan de voetjes van jouw kindje gemakkelijk voelen of hij het té warmini wafel en diamant checkm of té koud heeft. Stem de kleding van jouw hummeltje dus af op de kamertemperatuur en niet op de buitentemperatuur.

Babyslaapzak
Trek je kindje als het naar bed gaat het liefst een babyslaapzak aan. Deze
zorgt ervoor dat je kindje zich niet kan blootwoelen, zich niet kan omdraaien en niet onder de dekens kan kruipen. Ook bemoeilijkt zo’n slaapzakje het om uit bed te klimmen, wat de kans op een vervelende val weer beperkt. De babyslaapzak is in vele modellen verkrijgbaar; met of zonder mouwtjes, gewatteerd en ongewatteerd. Een babyslaapzak is vaak voldoende isolerend om je kind comfortabel te laten slapen. Combineer een babyslaapzak daarom liever niet met een deken, zeker niet wanneer het een gewatteerd model is.

 

Tips

  • Er zijn kleine en grote babyslaapzakken te koop. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn zodat je kind niet in de babyslaapzak kan kruipen.
  • De babyslaapzak sluit met een rits, niet met knopen.
  • Het stiksel moet van katoen zijn. Nylon stiksel kan, als het loslaat, de vingers van je kind afknellen.
  • Pak je kind bij koorts niet extra warm in. Als je kind transpireert, heeft hij het al zeer warm. Gebruik dan een dunnere of geen babyslaapzak en verlaag de temperatuur in de kamer.
  • Gebruik van een babyslaapzak maakt het gebruik van ander beddengoed veelal overbodig. Zeker wanneer je kind een gewatteerde babyslaapzak aan heeft.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie